Varukorgen är tom.
☰KATEGORIER

Se vad andra tycker

Enkelt och smidigt köp med snabb leverans via brev.
Prisjakt.nu

Bra att veta - om apparatkablar

Apparatkabel kallas den färdiga kabel man köper med kontakter, oftast pågjutna, i båda ändar. Sitter det bara kontakt i ena ändan, brukar dom istället kallas för sladdställ.

Olika kontakttyper

Det finns en mängd olika kontakter som är godkända att ansluta till det svenska elnätet, och till det Europeiska, och för en lekman är det inte lätt att hålla koll på alla olika beteckningar som används. Utan att göra gällande att den här genomgången är komplett, så skall vi dock försöka bringa lite klarhet i dom olika namnen och beteckningarna. Har du kompletterande information att bidra med, så tar vi gärna emot tips till vår e-postadress kundtjanst@kopplat.se.

Vi börjar med att titta på dom vanligaste stickpropparna, och därefter på dom vanligaste honkontakterna du hittar på olika varianter av apparatkablar. 

 


 Jordad stickpropp - Schuko - CEE 7/7

Svart rak jordad stickpropp Schuko CEE 7/7
Vit rak jordad stickpropp Schuko CEE 7/7
Svart vinklad jordad stickpropp Schuko CEE 7/7

En "vanlig" jordad stickpropp, det är väl den vanligaste typen av kontakt vi idag använder för att ansluta till ett vägguttag. Finns i raka och vinklade utföranden, och kan förutom i vitt och svart också återfinnas i en hel massa andra färger.

Nyare modeller av den här kontakttypen har ett extra hål. Det är avsett för dom Europeiska länder som har skyddsjordsanslutningen på ett stift i vägguttaget. Det gör att kontakten passar nästan överallt i hela Europa.

Dom vanligaste beteckningarna på den här kontakten är, förutom jordad stickpropp, Schuko eller CEE 7/7.


EURO-plugg, EURO-kontakt, CEE 7/16

EURO-kontakt rak svart CEE 7/16
EURO-kontakt rak vit CEE 7/16
EURO-kontakt vinklad svart CEE 7/16

Detta är också en mycket vanlig stickpropp, framförallt till lite mindre apparater. Den kan användas i både jordade och ojordade vägguttag, men den får bara belastas med upp till 2.5 Ampere.

Att den kallas populärt för EURO-kontakt beror på att det är en kontakt som kan användas i stort sett över hela Europa.

Även den här kontakten finns förutom i vitt och svart också i en hel uppsjö av andra färger.

Den vanligaste beteckningen på den här kontakten är, förutom EURO-plugg eller EURO-kontakt, den officiella beteckningen CEE 7/16.


UPS-stickpropp, C14, IEC 60320 C14

 
UPS-stickpropp, IEC 60320 C14, rak svart
UPS-stickpropp, IEC 60320 C14, rak vit
 

En lite ovanligare variant av stickpropp som framför allt används för anslutning till UPS:er, eller på en del datorer där man till exempel kan ansluta skärmen till ett uttag på datorns nätdel. Den används också för anslutning till spänningsfördelningslister (PDU:er) i serverskåp. Ett annat användningsområde är som förlängningssladd till den apparatkabel som levererades med datorn eller skärmen.

Den här modellen är avsedd för belastningar upp till 10 Ampere, men det finns kontakter avsedda för belastningar på upp till 16 Ampere.
Även om svart är den vanligaste färgen, så finns den här också i vitt och en del andra färger. Det finns också vinklade varianter även av denna stickropp.

Vanligtvis kallas den för UPS-stickropp eller C14, men den officiella beteckningen är IEC 60320 C14.


Efter stickproppar kommer uttag

Det finns givetvis många fler typer av stickproppar än dom vi redovisat ovan, men dessa är trots allt dom allra vanligaste kontakterna som du hittar på en apparatkabel.

Ännu fler varianter finns det när det kommer till uttagen, eller honkontakterna, på apparatkablar. Även här gäller att det givetvis finns många fler typer än dom vi redovisar här nedanför, men dessa är trots allt de vanligaste. Vi har valt att dela in alla våra apparatkablar efter just honkontakterna, och för enkelhets skull tar vi dom i bokstavsordning här.


C5, ofta kallad LapTo-kontakt eller Treklöver

 
LapTop-kontakt, Treklöver, C5, IEC 60320 C5
 

Denna kontakten används i första hand för anslutning till nätdelen för Laptops. Därav det populära namnet Laptop-kontakt, men även treklöver efter formen är ett vanligt namn.

Kontakten har begränsningar vad gäller belastning, och för denna gäller max 2.5 Ampere.
Kontakten finns framförallt i svart och vitt, men även andra färger även om det inte är så vanligt.

Den officiella beteckningen på den här kontakten är IEC 60320 C5, men enbart C5 eller C05 är en gångbar beteckning. Motsvarande hankontakt, som oftast sitter som chassikontakt, heter C6.

 

Här hittar du vårt sortiment av apparatkablar med C5-anslutning.


C7, oftast kallad "Åtta" efter formen

 
Åtta, småapparatskontakt, C7, IEC 60320 C7
 

Denna kontakttypen används framför allt till småapparater, och kallas populärt för "åtta", smeknamnet har den fått av utformningen på kontakten. Många använder också kortformen av den officiella beteckningen och kallar kontakten för C7.

Kontakten är främst avsedd för småapparater och får belastas med max 2.5 Ampere.

Det här är en kontakt som finns i flera utföranden - raka och vinklade, med en förlängd kontaktdel där intaget på vissa apparater sitter försänkt. Vanligast är svart och vit, men även andra färger förekommer. Andra färger är framförallt kablar som levereras med apparater där kabeln har fått en färg för att harmoniera med apparaten den skall användas till.

Hela den officiella beteckningen på den här kontakten är IEC 60320 C7.

 

Här hittar du vårt sortiment av apparatkablar med C7-anslutning.


C13, den vanligaste av dom alla, ofta kallad "Datorkontakten"

C13 rak svart
C13 vinklad svart
C13 färgglada

C13 är nog den allra vanligaste kontakten på apparatkablar. Den används för anslutning av datorer, bildskärmar, skrivare, i många industritillämpningar - ja listan skulle kunna göras mycket lång över användningsområdena för just C13.

Kontakten har också en motsvarighet som hankontakt och heter då C14.

Den officiella beteckningen på kontakten är IEC 60320 C13, men det vedertagna namnet är C13.

 

Här hittar du vårt sortiment av apparatkablar med C13-anslutning.


C15, av många kallad elementkontakt

 
C15, rak svart
C15, rak vit
 

 

C15 liknar till stor del C13, men har en slits som gör att den passar i motsvarande chassikontakt/hankontakt C16 som har en puckel på motsvarande plats. Du kan alltså ansluta en C15-kontakt i en enhet med chassikontakt C14, men du kan inte ansluta en C13 i en C16. Skälet är att C15 är gjord för att klara höga temperaturer, upp till 120 °C och därför är apparater som blir varma utrustad med C16 som chassikontakt.

Vanliga användningsområden för apparatkablar med C15 är för anslutning till brödrostar, värmeelement, strykjärn, industrimaskiner som skapar värme.

Den officiella beteckningen är IEC 60320 C15 men idagligt tal kallas den bara för C15..

 

Här hittar du vårt sortiment med apparatkablar med C15-anslutning.


C19, eller som den oftast kallas - "Server-kontakten"

 
Server-kontakten, C19
 

Ännu en kontakt med stora likheter med den vanliga C13-kontakten, men med ett lite "fyrkantigare" utseende. Den här kontakten används på apparatkablar som är tänkta till apparater som drar lite mer ström. Kontakten kan hantera upp till 16 Ampere kontinuerlig belastning, och används därför ofta till bland annat servrar, UPS.er och PDU:er.

Den officiella beteckningen på kontakten är IEC 60320 C19, men det i vardagstal använda namnet är C19. Dess motsvarighet som hankontakt heter C20.

 

Här hittar du vårt sortiment av apparatkablar med C19-anslutning.